Knjižnica in videoteka društva

Spodaj navedeno knjižnjično gradivo je na razpolago članom društva za izposojo:

Knjiga, DVD in strip - Walterjevo življenje

Coughing the Distance: Paris to Istanbul with Cystic FibrosisFilm se začne v mestecu v Devonport, Tasmaniji, ko se je leta 2007, takrat 42 letni Walter odločil, da bo s kolesom prekolesaril več kot 4000 kilometrov dolgo pot po Evropi skozi 11 držav. To je zgodba o tem, kako Walter s svojimi prijatelji kolesari iz Pariza, Francije v Istanbul, Turčijo. Potovanje je trajalo 72 dni. Bilo je izredno zahtevno, še posebno ker ima Walter cistično fibrozo. S seboj je vzel vsa potrebna zdravila in potrebne pripomočke.
Ta dokumentarni film vključuje potovanje z neverjetno majhno skupino ljudi iz različnih krajev. Zelo zabaven je potopis o delih vzhodne Evrope (Francija, Švica, Nemčija, Avstrija, Slovaška, Madžarska, Hrvaška, Srbija, Romunija, Bolgarija, Turčija).
 
Walterjevo življenje je boj za preživetje, ko se bori za vsak dih. Ta dokumentarni film bo navdihnil in razveselil gledalca o tem, kako ekstremne ovire je mogoče premagati z odločnostjo in močno voljo do življenja ter se postaviti ob robu kronični bolezni.
Mnogi vedo, da je cistična fibroza kronična in izčrpavajoča bolezen ter so srečni bolniki, če preživijo 30 let. Vendar Walter ve, da je skrivnost uspeha v tem, da vedno zaupa sebi. Ve, da je obkrožen s prijatelji, ki mu pomagajo in verjamejo vanj.
  
Walterjeva zgodba je podpora in spodbuda družinam otrok, obolelih s cistično fibrozo. Tudi v našem društvu imamo junake, ki bi bili pripravljeni posneti film ali napisati knjigo.
 
Več informacij na: http://www.coughingthedistance.com
 

 

Jesper Juul - Družine s kronično bolnimi otroki

Knjiga je namenjena družinam s kronično bolnimi oz. prizadetimi otroki in zajema celoten spekter bolezni ali stanj – od prirojenih motenj, kroničnih alergij, telesne in duševne hendikepiranosti do bolezni, ki utegnejo vznikniti pozneje v otrokovem življenju. Z drugimi besedami, poudarek ni namenjen posamičnim bolezenskim stanjem, temveč temu, kar se dogaja, ko bolezen postane novi in nenadejani član družine.

Knjiga je posebna v tem, da se ne posveča posamičnim boleznim, ampak izključno temu, kar je pomembno v življenju družine, ki s kronično prizadetim članom živi v zelo posebnih razmerah. Tu so tudi nasveti in napotki staršem o tem, kako najbolje skrbeti za napredek in dobrobit vse družine in kako se upreti skušnjavi, da bi vso energijo in pozornost posvetili bolezni in bolnemu človeku.

Delo govori tudi o tem, kaj lahko starši ukrenejo, da bi kar najbolje poskrbeli za kakovost svojega odnosa do bolnega otroka in njegove nadvse običajne potrebe po razvoju samospoštovanja, samozavesti, osebne integritete in odgovornosti. Kronično bolni otroci se v teh potrebah čisto nič ne razlikujejo od drugih otrok, toda težnja po tem, da kronično bolne poosebljamo z njihovo boleznijo, je tako močna, da je zelo pomembno, da družina, ko je nujno, sama poskrbi za ohranjanje ravnovesja med boleznijo in zdravjem – nujno pa je domala vselej!

O avtorju: Jesper Juul (l. 1948) je danski družinski terapevt, predavatelj in avtor, pa tudi oče in dedek. Že tri desetletja je eden vodilnih avtorjev v razpravi o vzgoji otrok ter samosvoj in odločen zagovornik novih in boljših pristopov. Je avtor številnih knjig s področja družinskega življenja. Njegova prva knjiga za starše in nasploh odrasle, »Kompetentni otrok«, marsikje v Evropi še danes, več kot desetletje po izidu, velja za »starševsko biblijo«.

Juul je soustanovitelj Kemplerjevega inštituta, največjega in najstarejšega evropskega središča za podiplomsko izobraževanje, usposabljanje in supervizijo družinskih terapevtov. V letih od 1997 do 2004 ga je kot strokovni in poslovni direktor tudi vodil, danes pa sodeluje z njim kot edukator in supervizor.

Zadnja leta se še posebej posveča vodenju mednarodnega projekta Familylab International®, ki ga je zasnoval na podlagi bogatih, več kot štiridesetletnih izkušenj iz družinske terapije in svetovanja.

Kot svetovalec, terapevt, supervizor in predavatelj deluje trenutno predvsem v Skandinaviji, Nemčiji, Avstriji, Italiji in na Hrvaškem. Kot prostovoljec dela z begunci in vojnimi veterani na Hrvaškem in v Bosni, kjer svetuje lokalnim nevladnim, pa tudi državnim vzgojno-izobraževalnim ustanovam na vseh ravneh.

Več informacij o Jesperju Juulu in njegovem delu na avtorjevih uradnih spletnih straneh in Wikipediji v angleščini.